210199
Book
In basket
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione, 5. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018. - 658 stron : ilustracje, tabele ; 24 cm.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Availability:
Czytelnia naukowa
Copies are only available in the library: sygn. 613.2 t/Die (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 645-647. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again